Wbmgp wordt Wet versterking leefbaarheid en veiligheid: reacties uit NPLV-gebieden
Minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Mona Keijzer wil gemeenten het eerste recht geven om vastgoed aan te kopen in aangewezen buurten met ernstige leefbaarheidsproblemen. Met dit nieuwe voorkeursrecht kunnen gemeenten ingrijpen voordat panden (opnieuw) in handen vallen van malafide verhuurders of investeerders. Dit moet criminele praktijken en verder afglijden van kwetsbare buurten voorkomen.
Ook in de regio en randen van het land
Dit voorstel is onderdeel van de herziening van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp). Naast grote steden kunnen ook andere gemeenten en regio’s die kampen met een opeenstapeling van leefbaarheidsproblemen de wet gaan toepassen, zoals de regio’s aan de randen van het land van het Nationaal Programma Vitale Regio’s.
Ook in de regio en aan de randen van het land komen ernstige leefbaarheidsproblemen voor. Daarom wil de minister de wet een nieuwe naam geven: Wet versterking leefbaarheid en veiligheid.
Reacties uit NPLV-gebieden op de herziening van de Wbmgp

Jeroen Dijsselbloem, burgemeester van Eindhoven:
"Wij zijn blij met de voorgestelde wijziging van de Wbmgp, vooral met de toevoeging van het voorkeursrecht. We konden dit instrument al wel inzetten bij planologische ontwikkelingen, maar nog niet op plekken waar veiligheid of leefbaarheid in het geding is. Met de voorgestelde uitbreiding kan dat wel. Zo kunnen we meer regie nemen op ontwikkelingen in de wijk en effectief inspelen op maatschappelijke vraagstukken."

Harrie van der Laan, wethouder Wonen van de gemeente Zaanstad:
“Wij zien in Zaandam-Oost dat er vastgoed in criminele handen is. Via vastgoed wordt geld witgewassen dat verdiend wordt in de misdaad. Ook worden panden verhuurd door malafide vastgoedeigenaren waarbij zij zich niet aan de Wet goed verhuurderschap houden. We zijn dan ook blij dat we straks als gemeente een nieuw instrument hebben om te voorkomen dat vastgoed in verkeerde handen terechtkomt. Op die manier kunnen we beter een vuist maken tegen ondermijning én de veiligheid en leefbaarheid in de wijk verbeteren.”

Marco Pastors, programmadirecteur Nationaal Programma Rotterdam Zuid:
“De herziening van de Wbmgp is een belangrijke stap voorwaarts voor kwetsbare gebieden zoals Rotterdam-Zuid. De kracht zit in de combinatie van maatregelen. Als we panden kunnen verwerven waar malafide praktijken plaatsvinden, kunnen we echt het verschil maken voor bewoners en de buurt. Zeker in combinatie met het voornemen om de zogenoemde zesjaarseis te laten vervallen, biedt dat perspectief. Hierdoor kunnen we in Rotterdam-Zuid mensen weren uit de regio die geen inkomen uit werk hebben, ook als ze hier al langer dan zes jaar wonen. Dat kon voorheen niet.
We zien dat malafide verhuurders daar nu bewust gebruik van maken: ze plaatsen mensen met een uitkering in kwetsbare straten, met als gevolg een constante instroom van bewoners met gestapelde problemen zoals werkloosheid, schulden of verslaving. Regelmatig gaat dat zelfs gepaard met misbruik van zorgbudgetten of betrokkenheid bij de drugsvoorziening.
Tegelijkertijd is het positief dat mensen in de bijstand voortaan wel binnen een kwetsbare wijk kunnen verhuizen. Dat zie ik als een terechte reparatie van een onnodig gevolg van de wet. Op dit moment kan iemand met een bijstandsuitkering bijvoorbeeld niet eens verhuizen naar de hoek van de straat als de Wbmgp daar geldt. Terwijl: als je eenmaal in Rotterdam-Zuid woont, hoor je erbij. En dan gaan we je helpen — als dat nodig is.”