Rotterdam-Zuid

Een Nationaal Programma voor Rotterdam-Zuid was nodig, omdat de sociaaleconomische problemen in omvang en intensiteit ongekend zijn voor Nederland. Daarbij is het belangrijk dat ook bewoners en ondernemers nadrukkelijk een rol spelen bij het oplossen van de problemen. 

In 2011 werden deze adviezen omgezet in het Nationaal Programma Rotterdam Zuid. Dit plan moet de kansen van bewoners vergroten en het leven op Zuid verbeteren. Het is een programma dat de tijd krijgt die nodig is: in een periode van 20 jaar moet Zuid zijn gestegen naar het niveau van Rotterdam en de andere grote steden (G4). 

Focuspunten

Met het Nationaal Programma Rotterdam Zuid werkt Rotterdam aan een nieuw perspectief voor de stad. Daarbij ligt de focus op: 

  1. School 
  2. Werk 
  3. Wonen 
  4. Bewoners 
  5. Cultuur 
  6. Veiligheid 

Na 10 jaar is verbetering te zien. Zo lopen leerlingen minder achter op leerlingen die op andere plekken in Rotterdam wonen. Ook het aantal uitkeringsgerechtigden loopt in op het gemiddelde en verbetert de woningvoorraad. Daardoor geven bewoners van Zuid steeds vaker aan dat ze daar graag willen blijven wonen. 

Partners 

In het Nationaal Programma Rotterdam Zuid werken het Rijk, de gemeente Rotterdam, corporaties, zorginstellingen, schoolbesturen, bedrijfsleven, de politie en het Openbaar Ministerie aan een gezonde toekomst voor Rotterdam-Zuid. Samen zorgen deze partners dat de kansen van Zuiderlingen worden vergroot zodat opleidingsniveau, arbeidsparticipatie en woonkwaliteit in 20 jaar stijgen naar het gemiddelde van de vier grote steden in Nederland. 

Meer lezen 

Contact

Neem contact op met het Nationaal Programma Rotterdam Zuid door een e-mail te sturen naar nprz@rotterdam.nl of bel 010-2672104. Je kunt ook een berichtje sturen via de pagina van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid op Facebook, Instagram of X

Kenmerken

Op deze visual zijn de kenmerken van gebied Rotterdam Zuid te zien. Er leven 200.000 inwoners in 7 wijken. Op sociaaleconomisch gebied is er hoge werkloosheid, veel bijstand en veel schooluitval. De woningvoorraad bestaat uit eenzijdige sociale woningbouw. Opvallend is dat het gemiddeld inkomen 20% lager ligt dan het landelijk gemiddelde.
Bekijk hier de kenmerken van het gebied Rotterdam-Zuid.

Voorbeeldproject Rotterdam Zuid: 4.750 nieuwe woningen in ‘Feyenoord City 2.0’  

In het Rotterdams Tij – in de volksmond Feyenoord City – worden de komende tien jaar in fases 4.750 woningen gerealiseerd. Deze woningen zijn verdeeld over de vier nieuwbouwprojecten Colosseumplot, Mallegatplot, Roseplot en Waterkant: sociale huurwoningen, maar ook middeldure huur- en koopwoningen en woningen in het hogere prijssegment. Nog dit jaar wordt gestart met 650 woningen in de Colosseumplot, waarvan 80 sociale huurwoningen.  

In het plan is er volop ruimte voor bedrijven, werkplekken en culturele en maatschappelijke voorzieningen. Zo komt er een maker’s place voor ondernemers in de maakindustrie. Ook is er in het gebied ruimte voor street culture & urban sport initiatieven. Dit alles moet gaan zorgen voor extra werkgelegenheid en extra mogelijkheden voor Rotterdammers van Zuid om hun talenten te ontwikkelen.