Rotterdam-Zuid

Een Nationaal Programma voor Rotterdam-Zuid was nodig, omdat de sociaaleconomische problemen in omvang en intensiteit ongekend zijn voor Nederland. Daarbij is het belangrijk dat ook bewoners en ondernemers nadrukkelijk een rol spelen bij het oplossen van de problemen. 

In 2011 werden deze adviezen omgezet in het Nationaal Programma Rotterdam Zuid. Dit plan moet de kansen van bewoners vergroten en het leven op Zuid verbeteren. Het is een programma dat de tijd krijgt die nodig is: in een periode van 20 jaar moet Zuid zijn gestegen naar het niveau van Rotterdam en de andere grote steden (G4). 

Focuspunten

Met het Nationaal Programma Rotterdam Zuid werkt Rotterdam aan een nieuw perspectief voor de stad. Daarbij ligt de focus op: 

  1. School 
  2. Werk 
  3. Wonen 
  4. Bewoners 
  5. Cultuur 
  6. Veiligheid 

Na 10 jaar is verbetering te zien. Zo lopen leerlingen minder achter op leerlingen die op andere plekken in Rotterdam wonen. Ook het aantal uitkeringsgerechtigden loopt in op het gemiddelde en verbetert de woningvoorraad. Daardoor geven bewoners van Zuid steeds vaker aan dat ze daar graag willen blijven wonen. 

Partners 

In het Nationaal Programma Rotterdam Zuid werken het Rijk, de gemeente Rotterdam, corporaties, zorginstellingen, schoolbesturen, bedrijfsleven, de politie en het Openbaar Ministerie aan een gezonde toekomst voor Rotterdam-Zuid. Samen zorgen deze partners dat de kansen van Zuiderlingen worden vergroot zodat opleidingsniveau, arbeidsparticipatie en woonkwaliteit in 20 jaar stijgen naar het gemiddelde van de vier grote steden in Nederland. 

Meer lezen 

Contact

Neem contact op met het Nationaal Programma Rotterdam Zuid door een e-mail te sturen naar nprz@rotterdam.nl of bel 010-2672104. Je kunt ook een berichtje sturen via de pagina van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid op Facebook, Instagram of X

Kenmerken

Op deze visual zijn de kenmerken van gebied Rotterdam Zuid te zien. Er leven 200.000 inwoners in 7 wijken. Op sociaaleconomisch gebied is er hoge werkloosheid, veel bijstand en veel schooluitval. De woningvoorraad bestaat uit eenzijdige sociale woningbouw. Opvallend is dat het gemiddeld inkomen 20% lager ligt dan het landelijk gemiddelde.
Bekijk hier de kenmerken van het gebied Rotterdam-Zuid.

Voorbeeldproject Rotterdam Zuid: 4.750 nieuwe woningen in ‘Feyenoord City 2.0’  

In het Rotterdams Tij – in de volksmond Feyenoord City – worden de komende tien jaar in fases 4.750 woningen gerealiseerd. Deze woningen zijn verdeeld over de vier nieuwbouwprojecten Colosseumplot, Mallegatplot, Roseplot en Waterkant: sociale huurwoningen, maar ook middeldure huur- en koopwoningen en woningen in het hogere prijssegment. Nog dit jaar wordt gestart met 650 woningen in de Colosseumplot, waarvan 80 sociale huurwoningen.  

In het plan is er volop ruimte voor bedrijven, werkplekken en culturele en maatschappelijke voorzieningen. Zo komt er een maker’s place voor ondernemers in de maakindustrie. Ook is er in het gebied ruimte voor street culture & urban sport initiatieven. Dit alles moet gaan zorgen voor extra werkgelegenheid en extra mogelijkheden voor Rotterdammers van Zuid om hun talenten te ontwikkelen. 

Titel:

Rotterdam Hillesluis: sterkste toename leefbaarheid in Nederland

Roy de Zwart, procesregisseur Hand in hand Hillesluis:

Vroeger was Boulevard Zuid echt een statige laan. Ik ken het nog uit de tijd van mijn oma. Mijn oma kwam hier samen met mijn opa om echt te flaneren. Dat noemden ze toen een laantje pikken. Dus de bontjas aan en hand in hand een laantje pikken.

Voice over:

Nu komt Hillesluis regelmatig in het nieuws met explosies, rellen en geweldsincidenten. Ook veel panden zijn er slecht aan toe.

Roy de Zwart:

Er was heel veel sprake van witwassen. Zelfs ons alliantiehuis op Beijerlandselaan 167a, daar werd in de kelder ook illegaal gegokt. Dat hebben we toen ook ingenomen. Dus dat was ook een statement van we zijn hier. En we gaan de komende 10 jaar niet weg.

Voice over:

Om het tij te keren investeert Hillesluis fors in het vastgoed en de openbare ruimte. En met succes. Nergens in Nederland nam de leefbaarheid zo sterk toe als in Hillesluis. Dat blijkt uit de Leefbaarometer opgesteld in opdracht van het ministerie van BZK.

Roy de Zwart:

We hebben in zeer korte tijd 60 panden en 100 woningen verworven. Waardoor we meer grip krijgen op de gebiedsontwikkeling. Het pandbezit is heel verdeeld, 140 pandeigenaren, zo niet meer op 1,2 kilometer.

De panden knappen we op. En als we die in beheer hebben dan kunnen we ook zelf bepalen welke ondernemers erin komen. En dan het liefst met goede ondernemers die ook een beetje maatschappelijk bewust zijn met de omgeving.

Voice over:

Zo zetten ondernemers aan de Beijerlandselaan zich vanuit de lokale ondernemersvereniging in

voor een schone en veilige wijk.

Albert Franken van McDonald’s in Hillesluis:

Het is gewoon belangrijk dat we allemaal de neus dezelfde kant op hebben. Hoe schoon is het? Binnenkort gaat de Roseknoop weer open. En dan komt die tram weer over de laan. Het is één grote etalage waar de passanten langskomen.

Dus ja, hoe mooi is het dan dat jij je onderneming op een geweldige manier weet te presenteren. Maar dat het er ook gewoon aantrekkelijk aan de buitenkant uitziet. Schone gevel.

Ook de omgeving is schoon. Dan ben ik ook zelf sneller geneigd om ergens even eruit te stappen. Een stukje veiligheidsgevoel ook. Maar ook gewoon van oké, hier werken ze met zorg.

Dus hier zal ik ook als het ware mijn boodschapjes komen doen.

Roy de Zwart:

Ja, wat eigenlijk voor ons op die boulevard het grootste verschil heeft gemaakt is ook de luifelaanpak. Vroeger was het best wel een donkere plek. Die luifels waren er zodat de mensen overdekt konden lopen als het zou regenen. Maar daardoor werd eigenlijk de stoep heel klein. En het werd heel donker. Dus ja, in de avond werd het ook een beetje een griebesbende.

Voice over:

Daarnaast investeert Hillesluis in nieuwbouw. Nieuwbouw heeft een positief effect op de leefbaarheid vooral in kwetsbare wijken, zo blijkt uit de Leefbaarometer. Aan de rechterkant zien we de Adriaen Nimantsstraat. Dat is 20 jaar lang een rotte kies geweest. Dat is nu nieuwbouw. Het ziet er gewoon hartstikke mooi uit. Ja, en dat is ook gewoon een ander segment woningen.

Voice over:

Bewoners en ondernemers worden intensief betrokken bij het creëren van een veilige en schone wijk.

Sana Elfizazi, stadsmarinier in Hillesluis:

Hallo. Mag ik wat vragen? Ja, ik zie volgens mij, is hier een afspraak voor gemaakt? Het terugdringen van overlast doen we vooral ook door heel erg met bewoners dat samen aan te pakken en met de ondernemers ook. Dus een aantal bewoners heeft gezegd, mogen wij een bankje? En vervolgens wilde iedereen een bankje, want iedereen ging eigenlijk buiten zitten om met elkaar te praten. En we hadden eigenlijk bedacht in het begin en de bewoners zelf ook die bankjes zullen wel vernield worden. Of zullen misschien ook wel een vervelende aantrekkingskracht hebben. Dus iedereen ging ook met die hangslotjes werken. Er is nog nooit wat gebeurd. En op een gegeven moment waren zelfs die slotjes ook niet meer nodig.

Dus het straalt juist ook uit, wij zorgen voor elkaar, we hebben oog voor elkaar. Wij zijn nu meer de ogen en oren, dan alleen de camera die hangt of de wijkagent die langskomt.

Aftiteling:

Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid