Minister Keijzer: “Langjarige aanpak is nodig voor kwetsbare gebieden”
Op 19 augustus 2024 bracht minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening een bezoek aan Heerlen-Noord en Brunssum. Ze maakte kennis met de woningbouwopgaves en sociale inhaalrace van het Nationaal Programma Heerlen-Noord (NPHLN) en Stadsregio Parkstad Limburg. Heerlen-Noord is 1 van de 20 gebieden van het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid.
Het bezoek van de minister start bij de Bovengrondse Vakschool (BVS) dat Heerlenaren opleidt voor een nieuwe baan. Van fietsenmaker tot barbier en van logistiek medewerker tot vakman in de houtbewerking. Met succes: in 2,5 jaar zijn 500 mensen naar werk begeleid. 90 procent hiervan bleef aan het werk en uit de uitkering. Daarbij werkt de vakschool intensief samen met werkgevers in de regio uit de bouw, logistiek en techniek.
Trotse gemeenschappen zwaar onder druk
NPHLN-directeur Ron Meyer vertelt hoe in Heerlen-Noord “trots de brandstof van de inhaalrace” is. Meyer legt echter ook bloot dat veel wijken onder druk staan door de hoge in- en doorstroom van bewoners uit het hele land en bijbehorende stapeling van problemen, zoals schulden en verslaving.
In de voormalige mijnwerkersbuurt Passart ervaren niet alleen bewoners, maar ook docenten de gevolgen van de stapeling van problemen. “Op de Paulusschool komt 43 procent van de nieuwe leerlingen van buiten Heerlen”, vertelt schooldirecteur Patty van ’t Hoofd. Ze pleit voor meer diversiteit in de wijk. "Lage huren zorgen voor meer armoede", aldus van ’t Hoofd.
Renovatie van woningen, mengen zonder te verdringen
Na het bezoek aan de school krijgt minister Keijzer van woningcorporatiedirecteur Barry Braeken (Weller) en wethouder Wonen Casper Gelderblom een kijkje in een modelwoning in de wijk Vrieheide. In Vrieheide vindt een grote herontwikkeling plaats. De woningcorporaties hebben ruim 80 woningen opgekocht en zijn volop bezig met renovatie en verduurzaming. De woningen moeten gaan bijdragen aan de ambitie van ‘gemengde wijken’.
Het beleid in Heerlen-Noord richt zich op het vasthouden van jongeren en mensen die stappen hebben gezet naar een beter leven (‘sociale stijgers’). Bijvoorbeeld doordat ze via de Bovengrondse Vakschool een vak hebben geleerd en aan het werk zijn, waardoor hun inkomen is verbeterd. Nu trekken deze mensen vaak weg uit Heerlen-Noord, omdat er geen geschikte woningen voor hen zijn. Ook zijn er weinig gezinswoningen en woningen voor starters in Heerlen-Noord. Daarom worden er woningen toegevoegd om deze mensen te behouden in Heerlen-Noord, dus niet om de ene groep te vervangen door een andere.
Langjarige financiering
Minister Keijzer onderkent het belang van langjarige financiering voor gebieden als Heerlen-Noord. “De problemen zijn hier vaak van generatie op generatie doorgegeven, die los je niet in een paar jaar op. Het hoofdlijnenakkoord biedt mogelijkheden om te blijven investeren. Niet alleen voor het realiseren van betaalbare woningen, maar ook voor bijvoorbeeld goede opleidingen en combinaties met bedrijven, zodat mensen weten dat ze na hun opleiding een fijne baan krijgen. Ik ga met mijn collega’s van verschillende ministeries in gesprek over hoe we dit geld langjarig kunnen inzetten in kwetsbare gebieden als Heerlen-Noord."