Meedoen in de samenleving
Bekijk hier de actuele onderzoeken bij actielijn 3 'Meedoen in de samenleving'.
We zorgen dat meer bewoners kunnen meedoen in de samenleving. Via gemeenten en maatschappelijke partners proberen we de vicieuze cirkel in gestapelde problematiek te doorbreken. Bijvoorbeeld door het aanpakken van armoede en schulden, het versterken van scholen en het opleiden van mensen voor kansrijke beroepen in de regio.
Lopende onderzoeken
Onderzoek toont aan dat brede scholengemeenschappen bijdragen aan kansengelijkheid. Dit zijn scholen die meer dan drie onderwijsrichtingen (zoals pro, vmbo, havo en vwo) aanbieden.
Het ministerie wil beter begrijpen wat deze scholen aantrekkelijk of juist minder aantrekkelijk maakt voor ouders, leerlingen en onderwijsmedewerkers. Dit onderzoek richt zich op hun overwegingen bij de keuze voor een middelbare school. Wat vinden zij belangrijk? Welke voor- en nadelen zien zij in verschillende schooltypen?
Ook wordt gekeken naar de rol van groep 8-docenten, die ouders en leerlingen adviseren bij hun keuze. Daarnaast brengt het onderzoek in kaart welke factoren brede scholengemeenschappen kwetsbaar maken en worden aanbevelingen gedaan om hun positie te versterken.
Over dit onderzoek
- Verbonden rijkspartij: ministerie van OCW
- Uitvoerende partij: Adviesbureau Goed Geschud
- Betrokken doelgroepen: schoolbestuurders, leraren (van groep acht), ouders en leerlingen
- Lees hier meer over het onderzoek
De Inspectie van het Onderwijs start een onderzoek naar onderwijskwaliteit en vraagt onderwijsprofessionals om hun visie te delen. Dit onderzoek helpt bij de ontwikkeling van nieuwe onderzoekskaders die vanaf 2027 van kracht worden. De inspectie wil dat deze kaders beter aansluiten op de praktijk en roept leraren, docenten, schoolleiders en andere onderwijsprofessionals op om een vragenlijst in te vullen.
Over dit onderzoek
- Verbonden rijkspartij: ministerie van OCW
- Uitvoerende partij: Inspectie van het Onderwijs
- Betrokken doelgroepen: Leraren, docenten, zorgcoördinatoren, medewerkers kwaliteitszorg, schoolleiders of bestuurders in het primair onderwijs, (voortgezet) speciaal onderwijs, voortgezet onderwijs of middelbaar beroepsonderwijs
- Lees hier meer over het onderzoek
Generation R is een grootschalig, langlopend onderzoek van het Erasmus MC dat sinds 2001 de groei, ontwikkeling en gezondheid van opgroeiende kinderen in Rotterdam volgt. Het onderzoek startte met bijna 10.000 kinderen, die vanaf de vroege zwangerschap tot aan hun jongvolwassenheid worden gevolgd. In 2017 werd een aanvullend cohort, Generation R Next, gestart. Dit deel van het onderzoek volgt ouders met een kinderwens al vóór de zwangerschap en monitort vervolgens de groei en ontwikkeling van hun kinderen vanaf de conceptie.
De verzamelde gegevens dragen bij aan een beter begrip van factoren die van invloed zijn op de gezondheid en ontwikkeling van kinderen, waaronder sociaal-demografische achtergrond, levensstijl en genetische predisposities. Deze inzichten helpen bij het ontwikkelen van strategieën om de gezondheid en het welzijn van kinderen en hun ouders te verbeteren.
Over dit onderzoek
- Verbonden rijkspartij: ministerie van VWS
- Uitvoerende partij: Erasmus MC
- Betrokken doelgroepen: Gezinnen in Rotterdam en andere onderzoeksgebieden van Generation R
- Lees hier meer over het onderzoek
NRO-onderzoek dat gaat over de effecten van school en omgeving op de sociaal-emotionele en cognitieve ontwikkeling van leerlingen. De zes coalitie-onderzoeken zijn begin dit kalenderjaar gestart en lopen tot eind 2027. De eerste overkoepelende tussenrapportage wordt eind 2025 opgeleverd.
Over dit onderzoek
- Verbonden rijkspartij: ministerie van OCW
- Uitvoerende partij: NRO
- Lees hier meer over het onderzoek