Utrecht Overvecht

De afgelopen paar jaar werkten de gemeente Utrecht, bewoners en maatschappelijke partners aan het vergroten van de leefbaarheid en de veerkracht van Overvecht en haar bewoners. Dit gebeurde onder de noemer ‘de Versnelling Overvecht’.

De aanpak van de Versnelling is nu versterkt en uitgebreid naar een brede wijkaanpak: Samen voor Overvecht. Kansen voor Overvecht staan centraal in deze aanpak.

Pijlers

In de aanpak staan vier pijlers centraal: 

  1. Wonen, leefomgeving en buurten
  2. Veiligheid
  3. Welzijn en gezondheid
  4. Meedoen (werk, scholing, ondernemerschap)

Het doel is een wijk waar bewoners prettig samenleven en die aantrekkelijk is voor nieuwe bewoners, bezoekers en ondernemers. Een wijk waarin de veerkracht van bewoners wordt versterkt en iedereen mee kan doen. 

Partners

Samen met bewoners, professionals en ondernemers in Overvecht werd de wijkaanpak Samen voor Overvecht ontwikkeld.  

Lees meer

Contact

Neem contact op door een e-mail te sturen naar overvecht@utrecht.nl. Je kunt ook een berichtje sturen via de pagina van Wijkbureau Overvecht op X

Kenmerken

Op deze visual zijn de kenmerken van gebied Utrecht Overvecht te zien. Er leven 35.000 inwoners in 1 wijk. Op sociaaleconomisch gebied is er veel multiproblematiek, bijstand, arbeidsongeschiktheid en armoede. De woningvoorraad komt uit 1960-1970 en is veel hoogbouw. 67% is corporatiebezit. Opvallend is dat er weinig sport en beweging is en veel eenzaamheid en psychische problematiek.
Bekijk hier de kenmerken van gebied Utrecht Overvecht.

Voorbeeldproject Utrecht Overvecht: de Vreedzame School 

25 jaar geleden opende eerste Vreedzame School in Nederland zijn deuren in Overvecht. Op deze basisschool leren kinderen goed omgaan met onderlinge verschillen en conflicten. Ze staan open voor elkaar en voelen zich niet meer of minder dan die ander. Inmiddels zijn alle basisscholen in Overvecht ‘vreedzaam’. Als een vlek verspreidde deze aanpak zich over de hele wijk. Niet alleen de leraar op school, maar ook de voetbaltrainer en de jongerenwerker spreken dezelfde taal.  

Zoals jongerenwerker Mohamed Achalhi van JoU: “Het gaat erom dat we ons samen verantwoordelijk voelen voor de opvoeding van onze kinderen en jongeren. Dat we ervoor zorgen dat zij openstaan voor anderen en een positief zelfbeeld hebben. En ook dat ze ruzies of conflicten op een vreedzame manier leren oplossen. Zo zorg je met elkaar voor een prettige en veilige leefomgeving. Het is belangrijk dat ze dit niet alleen op school leren. Want na school gaan kinderen weer naar huis, zijn ze online, op straat of op de voetbalclub. Ook daar wil je dat zij die vreedzame houding vasthouden. Dus in al hun leefgebieden trainen we mensen die deze Vreedzame aanpak willen ondersteunen.'' Lees verder op de website van Echt Overvecht