Tilburg Noord-West
In Tilburg werken inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties samen aan een stad waar iedereen meedoet en meetelt. Waar gebieden zoals de Piushaven, de Spoorzone en het Dwaalgebied zich positief ontwikkelen, staat in andere delen van de stad, met name in Noord-West, de brede leefbaarheid onder druk. Een van Tilburgs grootste uitdagingen is het bestrijden van deze tweedeling.
Veel inwoners van Noord-West ervaren weinig bestaanszekerheid, hebben beperkte kansen op de arbeidsmarkt, een lager vertrouwen in de overheid en een verhoogd risico om in de criminaliteit terecht te komen. Het aanpakken van ongelijkheid en armoede is dan ook cruciaal voor het bevorderen van gelijke kansen en het verbeteren van het welzijn van de inwoners. Daarom is een PLUS-aanpak in Noordwest gïntroduceerd waarbij partijen gezamenlijk het tij gaan keren en kinderen opgroeien met dezelfde kansen.
Actielijnen
Bij deze aanpak is er aandacht voor zeven actielijnen:
- Een goede start geven aan iedereen in Noord-West.
- Ruimte om te leven creëren.
- Optimale kansen bieden.
- Zorgen dat iedere inwoner gezien wordt.
- Veiligheid creëren.
- Aandacht hebben voor crossovers; daar waar verschillende domeinen elkaar raken.
- Het samen doen.
Deze actielijnen komen samen in de basiszin van het plan voor Tilburg Noord-West: Als je in Tilburg wordt geboren heb je een goede start in een gezonde en veilige ruimte om te leven en krijg je optimale kansen in een wereld die jou ziet.
Partners
Om de doelen te bereiken, moeten alle betrokkenen – gemeente, maatschappelijke instellingen, ondernemers en bewoners van Noord-West – samen de mouwen op gaan stropen. Daarom volgt het programma een wijkgerichte aanpak waarbij gebiedsteams, samengesteld uit professionals van alle partners, samenwerken met inwoners. De professionals zijn nadrukkelijk aanwezig in de wijken. Zij doen hun werk dichtbij en op maat. Inwoners hebben en krijgen een duidelijke stem in wat er in Noord-West gebeurt en nog moet gebeuren. Sommigen beslissen mee, anderen doen of denken mee.
Lees meer
- Lees het programmaplan van Tilburg Noord-West.
Kenmerken
Voorbeeldproject Tilburg Noordwest: ontwerptraject voor de Integraal Kind Centra
In Tilburg Noordwest zijn verschillende Integrale Kindcentra (IKC) in ontwikkeling. Zoals Antares, Communityschool Hubertus/Jeanne D’arc in West en basisschool de Vlashof in Noord. Kinderen zijn op een IKC welkom van 7 uur ’s ochtends tot 7 uur ’s avonds. Ze kunnen er deelnemen aan voor- en naschools aanbod, 52 weken taalonderwijs en zomerscholen. Daarnaast biedt het IKC een omgeving om tot rust te komen en de mogelijkheid om te ontbijten en te lunchen.
Het laatste is niet eenvoudig te realiseren. Zo zijn de overgangsklassen kleuter-peuter niet haalbaar en kan een ouderkamer niet gefinancierd worden. Deze vallen namelijk buiten alle regels en voorwaarden voor financiering. Omdat de ouderkamer zichzelf in de praktijk al jaren meer dan bewezen heeft als onder meer opvoedondersteuning, heeft de school voor nu besloten de financiering te regelen door de klassen groter te maken. Om de randvoorwaarden voor de IKC te realiseren loopt er een ontwerptraject op basisschool Antares, in opdracht van het Strategisch Beraad Sociaal Domein en begeleid door Instituut voor Publieke Waarde (IPW).