Schiedam Nieuwland en Oost
Nieuwland en Oost moeten weer wijken worden waar het goed verblijven is, waar iedereen de taal leert en goed onderwijs krijgt met uitzicht op een goede baan. Wijken waar jongeren weerbaar zijn, de juiste keuzes maken en waar veel aandacht is voor een gezonde leefstijl.
Het landelijke Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid maakt het mogelijk om over een periode van 20 jaar de leefbaarheid en veiligheid in Nieuwland en Oost te verbeteren. Dit doet Schiedam onder de noemer ‘Beter voor elkaar’. Daarbij moeten de leefomstandigheden en het toekomstperspectief van de bewoners minstens naar het gemiddelde van Schiedam stijgen.
Programmadoelen
Samen met bewoners, stadspartners, de gemeente en de overheid werkt Schiedam aan zeven programmadoelen:
- Meer bewoners spreken en begrijpen de Nederlandse taal (Leren)
- Betere woningen in een betere woonomgeving (Wonen)
- Meer bewoners kunnen makkelijker rondkomen (Geld en werk)
- Meer bewoners zijn aan het werk (Geld en werk)
- Meer bewoners voelen zich verbonden (Gezonde leefstijl)
- Meer bewoners hebben een gezondere leefstijl (Gezonde leefstijl)
- Meer bewoners voelen zich veiliger (Veilig)
Partners
Alle stadspartners van het Nationaal Programma Schiedam Nieuwland en Oost zijn op de website van Beter voor elkaar te vinden.
Meer lezen
- Lees het programmaplan van het Nationaal Programma Schiedam Nieuwland en Oost.
- Bezoek de website van Beter voor elkaar.
Contact
Neem contact op met het Nationaal Programma Schiedam Nieuwland en Oost door een e-mail te sturen naar betervoorelkaar@schiedam.nl. Je kunt ook een berichtje sturen via de pagina van Nationaal Programma Schiedam Nieuwland en Oost op Instagram of LinkedIn.
Kenmerken
Voorbeeldproject Schiedam: pilot ‘MaHer’
In 2023 startte in Schiedam een eerste pilot van het project Maatschappelijk Herbestemmen (MaHer). De pilot in Schiedam vindt plaats in de Gorzen, een oude volkswijk uit het begin van de twintigste eeuw. Het gaat om indirecte herbestemming: het pand dat van criminelen is afgepakt is verkocht. En met de opbrengst van de verkoop wordt in een ander, meer geschikt pand in diezelfde wijk een ontmoetingscentrum voor buurtbewoners en een leerwerkplek voor jongeren ingericht.
In De Gorzen wonen van oudsher veel havenarbeiders - allemaal met hun eigen specialisme en vakmanschap”, weet Anouar Koudadi van het ministerie van J&V. “Het idee is dat oud en jong elkaar in dat ontmoetingscentrum kunnen vinden en dat de ouderen hun kennis en vakmanschap kunnen overbrengen op de jongere generatie. Bij dit initiatief worden lokale werkgevers nauw betrokken. In de haven zitten bijvoorbeeld veel grote, technische bedrijven, die zitten te springen om personeel. Zij kijken met grote belangstelling naar deze pilot. Die combinatie kan echt tot iets moois leiden. Bedrijven kunnen straks goede vakkrachten werven en verder opleiden. De jongeren uit de wijk kunnen op een eerlijke manier hun geld verdienen en zullen hopelijk minder snel zwichten voor de verleidingen van het ‘snelle geld’ uit – bijvoorbeeld – de drugscriminaliteit.” Lees meer op de website van Nederland tegen georganiseerde misdaad.