Groningen-Noord

Het maakt nog steeds uit in welk deel van Groningen je woont of opgroeit voor de kansen en mogelijkheden die je hebt in je leven. Ondanks de inspanningen die veel organisaties en mensen de afgelopen decennia hebben geleverd. Sterker nog: in de noordelijke wijken zijn de omstandigheden voor bewoners op sommige plekken juist verslechterd.

Het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid (NPLV) Groningen-Noord is een ambitieuze gezamenlijke aanpak voor de komende 15 tot 20 jaar.

Meer samen, radicaal anders

Meer dan in andere wijken hebben inwoners van Groningen-Noord te maken met een stapeling van problemen rondom onderwijs, armoede, gezondheid, wonen en veiligheid. Daarom zijn de gemeente, bewoners, woningcorporaties, politie, welzijnsorganisaties, werkgevers, het onderwijs, kinderopvangorganisaties en het Rijk gestart met de Maatschappelijke Coalitie voor Groningen-Noord.

Lees meer

Kenmerken

Op deze visual zijn de kenmerken van gebied Groningen Noord te zien. Er leven 66.000 inwoners in 8 wijken. Op sociaaleconomisch gebied is er werkloosheid, armoede en uitval in het onderwijs. De woningvoorraad bestaat uit gemengd bezit, deels voor- en deels naoorlogs (1960 tot 1970). Opvallend is de ondermijning en de (jongeren-)criminaliteit.
Bekijk hier de kenmerken van het gebied Groningen-Noord.

Voorbeeldproject Groningen: Geweldloos Verzet  

Met ondersteuning van de ESS zijn jongerenwerkers in de gemeente Groningen opgeleid om de training ‘Geweldloos Verzet’ aan ouders te geven. De gemeente Groningen bereikt met de training ouders van jongeren van problematische jeugdgroepen. ‘Geweldloos Verzet’ is een methode om ouders in hun opvoedrol te trainen. Het gaat over grenzen stellen aan ontoelaatbaar gedrag en tegelijkertijd het contact met het kind verbeteren. Ouders leren bijvoorbeeld hoe ze een gesprek met hun kind kunnen aangaan, en dat boos worden niet altijd de beste oplossing is. Het kan ze het gevoel geven weer een beetje ‘in control’ te komen. De training heeft niet alleen effect op de opvoeding. Ouders gaan ook elkaar meer ondersteunen. Zo heeft een groep ouders zelf het initiatief genomen om een WhatsApp-groep te starten, waarin ze elkaar informeren. Het geeft ze het gevoel zelf wat weerbaarder te worden.