Breda-Noord

Verbeter Breda werkt aan gelijke kansen. In 2040 moet iedereen in Breda voldoende kansen kunnen pakken om zelf zijn of haar leven waardevol in te richten. Daarbij staan wonen, school en inkomen voorop

Hoewel het goed gaat met Breda zijn er ook veel Bredanaars die elke dag zorgen hebben. Er bestaat een tweedeling: mensen die in de ene buurt wonen, hebben meer kansen dan mensen uit een andere buurt. 

Thema's

Om het tij te keren zet Verbeter Breda in op:

  1. Kunnen worden wie je wilt zijn. Bijvoorbeeld door een Rijke schooldag en (veilig) opgroeien.
  2. Goed wonen in een fijne buurt. Verbeter Breda zet in op genoeg betaalbare woningen en voorzieningen in kwetsbare wijken. 
  3. Leefbaar inkomen. Kinderen groeien op in gezinnen die de basisbehoeften kunnen betalen en jongeren vinden snel een stage of baan. 
  4. Elke wijk een eigen agenda. In het Pact van Breda staan de plannen per wijk om de doelen te bereiken. Want iedere wijk is anders. 

Lees meer

Contact 

Neem contact op met Verbeter Breda door een e-mail te sturen naar info@verbeterbreda.nl. Je kunt ook een berichtje sturen via de pagina van Verbeter Breda op Instagram, Facebook of LinkedIn,

Kenmerken

Op deze visual zijn de kenmerken van het gebied Breda Noord te zien. Er leven 25.5000 inwoners in 12 wijken. Op sociaaleconomisch gebied zijn er veel minima en bijstandshuishoudens. De woningvoorraad bestaat voornamelijk uit corporatiebezet uit 1950-1970. Opvallend is dat de aanpak van de tweedeling de belangrijkste opgave is.
Bekijk hier de kenmerken van het gebied Breda-Noord.

Voorbeeldproject Breda Noord: van energielabel C naar A met een energiesubsidie 

Bewoners van de Hoge Vucht en Doornbos-Linie krijgen de mogelijkheid om, met behulp van een subsidie, te investeren in hun woning. Breda stelde in 2023 € 4,5 miljoen euro beschikbaar voor huiseigenaren in kwetsbare wijken. Het geld is afkomstig uit het Volkshuisvestingsfonds.  

Arjen van Drunen, wethouder Bouwen en Wonen: “Het is belangrijk dat iedereen de mogelijkheid heeft om zijn woning energiezuiniger te maken. De huidige energieprijzen zorgen ervoor dat steeds meer mensen dit ook willen. Dat is niet alleen goed voor de portemonnee en het klimaat, maar ook voor de leefomgeving in de wijk." 

Bewoners kunnen de subsidie aanvragen voor het isoleren van de woning, het verbeteren van de ventilatie of de overstap van gas naar elektrisch koken. Johan uit Breda Noord heeft zijn huis verduurzaamd met de energiesubsidie: “Wij wilden vooral de energierekening verlagen. Daarnaast wilden we ons wooncomfort verbeteren en bijdragen aan een betere toekomst. Wij wonen in een rijtjeshuis uit 1965. Beneden hadden we al dubbelglas maar dat was erg verouderd. Boven hadden we enkel glas en de kozijnen waren versleten. Tijdens de werkzaamheden hadden we twee dagen geen ramen, dat was koud. Maar het nieuwe glas bracht meteen verschil. De zonnepanelen verlagen onze energierekening. Uiteindelijk ging ons energielabel van C naar A.” Lees meer op de website van gemeente Breda