Reacties Woontop: “We werken niet aan losse bouwprojecten, maar aan een leefbare wijk"

Tussen 2025 en 2029 worden er in de gebieden van het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid (NPLV) 40.000 woningen versneld gebouwd en 10.000 woningen extra gebouwd. De 19 gemeenten van de 20 NPLV-gebieden spannen zich hiervoor in samen met corporaties en marktpartijen.

Woontop, NPLV, Hamming
Vertegenwoordigers van de NPLV-gebieden en minister Mona Keijzer bij de ondertekening van de afspraken tijdens de Woontop 2024

Deze afspraken werden 11 december bekrachtigd tijdens de Woontop in Nieuwegein en zijn onderdeel van een breder pakket aan afspraken om de woningbouw In Nederland te versnellen. Doel is om de komende jaren 100.000 woningen per jaar te bouwen, waarvan twee derde betaalbaar moet zijn. 

Ondertekening concrete afspraken

Minister Keijzer van VRO ondertekende tijdens de Woontop de concrete afspraken met de NPLV-gebieden. Keijzer: "De komende periode blijven we nauw samenwerken en hakken we knopen door om sneller uit de wooncrisis te komen. Het uitgangspunt hierbij: het kan wél."

Namens de NPLV-gebieden ondertekende burgemeester Jan Hamming van Zaanstad de afspraken: “Bouwen in dichtbevolkte gebieden in gebieden van het NPLV vraagt meer dan in andere wijken. Het kost meer, maar het levert ook een hogere maatschappelijke meerwaarde. En bovendien, als we niets doen, zijn de maatschappelijke kosten nog veel hoger. Het verbeteren van de leefbaarheid en veiligheid vraagt ook om het vernieuwen van scholen en wijkgebouwen. Daarbij is de openbare ruimte vaak verloederd en het voorzieningenniveau beneden peil. Deze zaken zijn een randvoorwaarde om sociale stijgers voor onze gebieden te behouden of om nieuwe bewoners aan te trekken zoals leraren en zorgprofessionals.”

Concrete Woontopafspraken NPLV-gebieden

In de aanloop naar de Woontop werkten de gebieden van het NPLV samen met Lodewijk Asscher aan een verkenning naar hoeveel (extra) woningen in de gebieden tussen 2025 en 2029 versneld kunnen worden gerealiseerd. De resultaten van deze verkenning zijn gebundeld door de NPLV-gebieden in de publicatie Wonen in leefbare en veilige buurten. In dit boekje staan de hoofdlijnen van de concrete plannen van de NPLV-gebieden voor de komende vijf jaar, met een doorkijkje naar 2035.

Verschillende gebieden binnen het NPLV zijn te spreken over de Woontopafspraken. Enkele reacties:

Barry Braeken (bestuurder van woningcorporatie Stichting Weller Wonen en tevens bestuurder van het Nationaal Programma Heerlen-Noord): 

“Woningbouw is een belangrijk vehikel om de leefbaarheid van buurten te vergroten en te werken aan gemeenschapsversterking. Met het toevoegen van kwalitatief goede woningen bieden we bijvoorbeeld perspectief aan jongeren om in Heerlen-Noord te blijven wonen."

Dennis Damink, programmadirecteur Nationaal Programma Roosendaal:

“Deze realisatiestimulans die het Rijk in het vooruitzicht stelt, is heel goed nieuws voor de wijken waarin we de leefbaarheid en veiligheid willen vergroten. Het biedt Roosendaal de ruimte om de woningbouw te versnellen en om te zorgen voor een evenwichtige samenstelling van wijken waarin onze jeugd kansrijk kan opgroeien.”

Chris Schaapman, directeur van Nationaal Programma Zuidwest:

“De samenwerking in aanloop naar deze Woontop laat zien dat je verder kan komen als je het echt samen doet. We werken niet aan losse bouwprojecten, maar aan een leefbare wijk, met voorzieningen die meegroeien met de behoeften van bewoners van jong tot oud. Als onderdeel van de plannen komt er meer ruimte voor parkeren en deelmobiliteit, meer ruimte voor bedrijven en sociale ondernemers, meer ruimte voor groen en meer ruimte om te leren, te bewegen en ontmoeten.”